Patronatul Zahărului respinge suprataxarea băuturilor răcoritoare zaharoase

Alături de federația Romalimenta, Patroinatul Zahărului protestează împotriva intenției guvernului de suprataxare a răcoritoarelor carbogazoase. Iată un text oficial care a parvenit la redacția agenției infoGROUP, care cuprinde:

“Comentarii la Nota de Fundamentare 1 ce insoteste ORDONANȚA privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

In data de 6 august 2019 a aparut pe site-ul Ministerului de Finante propunerea de Ordonanta si Nota de Fundamentare. Textul marcat cu culoare este preluat din Nota de Fundamentare. Comentariile nu sunt subliniate cu culoare. Reluam punctajul din adresa Patronatului Zaharului nr. 16 / 07 08 2019 :

  1. Statistici oficiale ale Uniuni Europene arata ca ROMANIA NU ESTE O TARA OBEZA SAU CARE ARE O INCIDENTA EXTREMA A DIABETULUI.

Obezitatea nu are legatura NUMAI cu consumul de zahar ci cu NUMARUL EXAGERAT DE CALORII – care nu vor scadea in produsele care inlocuiesc zaharul cu indulcitori (mult mai periculosi din punctul de vedere al sanatatii);

Nota de Fundamentare :

“2. În Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporție 17% suferă de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povară imensă asupra sistemelor de sănătate, obezitatea reprezentând, în prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial.

De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercursiuni importante asupra sănătăţii viitorului adult. Planul de Acţiune pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor netransmisibile al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată faptul că supraponderea şi obezitatea la copii şi tineri înregistrează un trend ascendent. ” 

Comentariu si argumente ( care este realitatea):

Procentele invocate , de 52%, si 17% sunt (false si) irelevante, deoarece Ordonanta nu se aplica Europei, ci Romaniei. Nici caracterisiticile mondiale ale OMS nu sunt relevante, pentru ca Ordonanta nu se aplica populatiei mondiale.

De ce a false: EUROSTAT2 prezinta urmatoarele date,: Body mass index (BMI) by sex, age and educational attainment level, cu ultima improspatare: 21-03-2019 (!!!) : Incidenta obezitatii: Europa: 15,4% , Romania: 9,1 %

Ce nu spune Nota de Fundamentare:

Avem cel mai mic numar de cetateni obezi din Europa. Tarile cu cea mai mare incidenta a obezitatii: Malta (25,2%), Ungaria (20,6%), Marea Britanie (19,8%) , Franta 14,7%, sunt motivate sa introduca programe privind scaderea consumului excesiv, inclusiv taxarea sucurilor. Irlanda a introdus taxarea in mai 2018 iar Marea Britanie, in aprilie 2018.

La capitolul incidenta diabetului , ocupam penultimul loc in Europa, la categoria de varsta 20-79 de ani, si suntem ultimii, la categoria 0-14 ani.

Avem cea mai mica incidenta a obezitatii si a diabetului din Europa.  Supraponderea la tineri de 15 ani, RO, sub media UE (locul 18 in UE28):

Supraponderea la tinerii de 15 ani, diferenta intre ani 2001/2002 si 2013/2014/. Se pastreaza locul 4 sub media europeana (acelasi loc 19 in UE28). Acesti tineri insa cresc si ajung sa ocupe pozitia din graficul precedent, locul 28 din UE28, Romania fiind Statul Membru UE cu incidenta cea mai mica a obezitatii. 5

Incidenta diabetului in Romania, adulti : 4,0%. Locul 27 in UE28! Incidenta diabetului la copii 1-14 ani (Romania, ultima din UE28):

Concluzia statisticilor oficiale ale Uniunii Europene:

Romania are cea mai mica incicenta a obezitatii , cea mai mica incidenta a diabetului la copii si, la adulti, a doua cea mai mica incidenta a diabetului din Europa!!

Sa vedem mai departe daca exista vreo relatie intre consumul de sucuri/de zahar si incidenta obezitatii:

  1. ROMANIA ARE CEL MAI MIC CONSUM DE ZAHAR/CAPITA DIN UE.

Consumul de zahar/capita/zi, in Romania si global.

Observatie: Desi sunt tari cu un consum mare pe cap de locuitor, Finlanda -91,5 grame/zi sau Danemarca – 75,11 grame/zi, renuta la taxare, ca fiind ineficienta sau dezastruasa.  Alte tari ca Elvetia – 76,1 grame/zi resping taxarea. La fel si Islanda.  Ungaria are un consum mai mare decat la nostru ( HU – 50,8 gr/zi, RO – 31,5 gr./zi).

Cele mai recente date publicate de Uniunea Europeana privind starea de sanatate a Statelor, in dosarul (profil de tara) ce priveste Romania, singurul domeniu in care suntem bine, “pe verde” este incidenta obezitatii , 2017.

Contractia activitatii economice.

In eventual consum mai mic de sucuri inseamana in primul rand un consum mai mare de bere si de vin. Cantitatea de lichide consumata este constanta.  Deocamdata, nu s-a intamplat nimic celui care a baut un suc si s-a suit la volan sau pe schele. Vor trebui masurate si aceste efecte. Cine raspunde?

De meditat asupra acestor efecte, dar si asupra deturnarii consumatorilor tineri si foarte tineri catre consumul de alcool (slab accizat-bere si neaccizat-vinul), catre devine mai ieftin. 21

Evident, productia INTERNA de sucuri va avea de suferit, impreuna atat cu lantul de desfacere, cat si cu industriile din amonte: se va vinde mai putin zahar, fabricile, cate au mai ramas (trei) dau faliment iar fermierii pierd recoltele de sfecla de zahar. Faliment, somaj, pierderi. Nu sunt cuvinte in van, industria se afla pe muchie de cutit, dupa eliminarea cotelor de productie din 2017 ( imediat, in 2018, fabrica de zahar din Oradea a inchis) iar lucrurile o pot lua catre prapastie in orice moment. Romania va ajunge un importator net de zahar, fara nici un producator intern. Si, probabil, si de sucuri. Valoarea pietei zaharului este de cca. 500 000 to/an x 400-500 euro/to = 200 – 250 milioane euro. Cu atat se va incarca balanta comerciala, la importuri.

Concluzia; productia interna dispare, incet dar definitiv: si cea de zahar, si cea de sucuri ( producatorii vor prefera alte areale fiscale).

Nu stim care este , la zi, situatia „starii de sananatate” a populatiei de la care se pleaca, ca sa putem face o masuratoare a efectelor , in viitor, peste un an, peste doi, peste cinci. Poate vom avea niste masuratori atunci, cand se va opune intrebarea: a crescut consumul? De la cat? A scazut? Starea de sanatate s-a imbunatatit? Cat? … a meritat efortul?

Schimbarea retetelor sucurilor inseamna, o cantitate mai mica de zahar dar si, implicit, chimizarea acestora, pentru a le conserva, colora, indulci, stabiliza, pastra senzatiile etc. Care este efectul real, de data aceasta, a substantelor chimice, asupra sanatatii copiilor si a populatiei? Cine raspunde?

Orice scumpiri ale alimentelor , indiferent de bunele intentii declarate , sanatate, etc, enerveaza populatia. Mai ales pe cei cu venituri scazute, fragili in fata oricaror scumpiri. Vom vedea si efectele. Cel mai grav, pe termen lung: scaderea consumului de sucuri va duce la cresterea consumului de bere si de vin (ca in Mexic), mai ales de catre cei tineri si foarte tineri, dornici de noi experiente si de „maturitate”.

Nu incurajati copii sa consume alcool!

7 august 2019

Gheorghe Bejan,

Patronatul Zaharului din Romania”